Co powinieneś wiedzieć o pszczołach

Ponad 140 gatunków roślin ogrodniczych, ok. 50 rodzajów roślin uprawnych, więcej niż 60 typów krzewów i drzew owocowych oraz prawie 50 gatunków roślin zielarskich – to wszystko zapylają pszczoły. To najbardziej aktywni zapylacze w ekosystemie. Brak pszczół może spowodować obniżenie zbiorów o nawet 80%[1]. Nie wspominając o tym, że bez pszczół, nie byłoby miodu.

Dlaczego o tym wszystkim piszemy? Bo jest to dla nas niezwykle ważne.

Pszczoły są niezastąpione. Te małe stworzenia są odpowiedzialne za to, że codziennie rano możemy zjeść kanapkę z miodem, świeże owoce lub smaczną sałatkę. Los pszczół jest nam bardzo bliski.

Jak każda firma chcemy się rozwijać, prężnie działać i inwestować w nowe rozwiązania. Ale biznes nie działa w oderwaniu od środowiska naturalnego. Co więcej, to co robimy dzisiaj, ma wpływ na życie kolejnych pokoleń. Chcemy choć w małym stopniu pomoc w tworzeniu zdrowszego ekosystemu dla siebie i innych. Dlatego część środków, które zarabiamy, przekazujemy na budowę uli.

Co powinieneś wiedzieć o pszczołach


Z czego są nasze miody?

Nasze ule ustawione są otoczeniu akacji, lipy i rzepaku. To właśnie tam pszczoły zbierają nektar, z których powstaje miód. W pozostałych okresach ( kiedy nie kwitną wyżej wymienione pożytki) zbieramy miód wielokwiatowy. Pszczoły z roślin zbierają również pyłek kwiatowy, który służy im do karmienia młodych pszczół.

Jak wielka jest nasza pasieka?

Aktualnie w pasiece jest 30 rodzin pszczelich. Jedna rodzina= jeden ul.

Ile jest pracy przy pasiece?

Aby utrzymać pasiekę w dobrej kondycji należy wszystkie czynności wykonywać w odpowiednim czasie. Terminy oraz częstotliwość obsługi w dużej mierze zależą głównie od warunków pogodowych i sytuacji w ulu. W związku z tym aby cieszyć się dobrze prosperującą pasieką należy raz w tygodniu robić przeglądy w ulu, aby na bieżąco reagować na potrzeby pszczół tzn. dokładać lub ujmować ramek, podawać lekarstwa, likwidować miseczki matecznika i pobierać miód w momencie gdy jest już go za dużo- tak, aby pszczoły nie miały za dużo wolnego czasu.

Dodatkowo trzeba dbać o dobrą kondycję uli – nasze ule są drewniane więc są narażone na czynniki zewnętrzne takie jak deszcz, wiatr, słońce, mróz. Czasami wymaga to wymiany na nowy ul, naprawy daszku lub podstawy.

Bardzo istotne jest również otoczenie uli- nie mogą być ustawione w cieniu ponieważ pszczoły wstawałyby zbyt późno i pracowały krócej. Należy pamiętać o skoszeniu zarośli wokół uli tak, aby nie utrudniały pszczołom wlotu oraz nie stały się kryjówką dla innych zwierząt np. myszy.

Ile pszczół jest w rodzinie pszczelej?

W okresie letnim, w bardzo silnych rodzinach, jest ich 70-80 tysięcy.
Jesienią w przeciętnej rodzinie pszczół jest od 20 do 25 tysięcy.

Ile żyją pszczoły?

Wiosenne i letnie pszczoły robotnice żyją średnio 36-40 dni, jesienne mogą żyć od 6 do 9 miesięcy.

Kiedy pobieramy miód?

Czas i ilość zbieranego miodu zależy od okresu, w którym założymy ul.
Jeżeli ul zostanie założony do połowy maja to pszczoły maja dużo pokarmu, mogą szybko się rozmnażać co pozwala na pierwszy zbiór miodu w lipcu. Jeżeli rodzina pszczela zostanie założona później to pszczoły nie mają możliwości rozmnożyć się na tyle, aby przynieść znaczną ilość miodu co w konsekwencji powoduje przesunięcie pierwszego miodobrania do następnego roku.
Miód pobierany jest po zakwitnięciu miododajnych roślin i drzew w bezwietrzne dni.


Co zawdzięczamy pszczołom?


Dzięki pszczołom i ich kuzynom mamy nie tylko miód. Aż jedna trzecia żywności na świecie zależy od zapylania przez pszczołowate. Co więc im zawdzięczamy?

Pszczoły wytwarzają:

1. miód: 1.234.006 – tyle kwiatów średnio muszą odwiedzić pszczoły, żeby wyprodukować 0,3 kg miodu. Miód jest wolny od skażeń chemicznych. Wrażliwe na toksyny pszczoły zginęłyby zbierając zanieczyszczony nektar lub spadź. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. Najstarszy jaki znaleziono w Gruzji, miał 5500 lat i wciąż nadawał się do spożycia.

2. pyłek kwiatowy: ten mało znany produkt cennym źródłem składników odżywczych. Zawiera więcej witaminy C niż np. jabłka. Pyłek kwiatowy bogaty jest również w witaminy B1, B2 oraz PP.

3. mleczko pszczele: to kremowa wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic. Zawiera minerały takie jak wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas, krzem i siarka. Mleczko pszczele zawiera witaminy z kompleksu B. Ponadto w jego skład wchodzą również liczne minerały oraz witamina C. Jest także naturalnym składnikiem świec, past do butów oraz wielu kosmetyków takich jak pomadki czy maści.

 

Znana jest przepowiednia Alberta Einsteina, że jeśli wyginą pszczoły, człowiekowi zostaną jeszcze tylko cztery lata życia. Nie ma w tym przesady, bowiem te pożyteczne owady utrzymują życie na Ziemi dzięki zapylaniu.

 

 

Pszczoły zapylają 70 proc. gatunków roślin, które gwarantują 90 proc. pożywienia.

 

1/3 żywności na świecie zależna jest od zapylania przez pszczołowate. Dzięki tym pożytecznym owadom mamy nie tylko miód, ale także świeże warzywa i owoce, pomadki, kremy, olej rzepakowy, dżemy, zioła i przypraw, orzechy czy migdały. Dzięki pszczołowatym mamy 4 00e z nich poniżej: